Eating animals av Jonathan Safran Foer är en fantastisk bok. Den är ögonöppnande, hemsk, sorglig men samtidigt en fröjd att läsa för att Safran Foer skriver helt fantastiskt. Hans argument för att inte äta djur är så logiska att de är svåra att argumentera emot även för köttfantasten. Boken behandlar den amerikanska köttindustrin och även om djurplågeri är relevant för oss även om det sker i USA så är det lätt för den svenska konsumenten att avfärda med att så går det inte till i Sverige. Här äter mjölkkossorna klöver och grisarna bedövas innan de slaktas.

Men! Nu kommer äntligen en bok som går under huden på den svenska köttindustrin, Monsterbiff till middag? Jag har precis beställt den på min favvoshop Adlibris! (glöm inte att välja miljöfrakt!)

Här är beskrivningen av boken:
Monsterbiff till middag? är en reportagebok om vårt älskade kött. Om köttindustrins moraliska förfall i jakten på lönsamhet och om hur den svenska köttkontrollen och det svenska djurskyddet, världens finaste, bara är en fasad som döljer hur uppfödare och slaktare snuskar och fuskar.

De grävande reportrarna Torbjörn och Ylva Esping avslöjar köttbranschens största hemligheter. Varför vi aldrig kan få kravmärkt kalkonkött i Sverige. Hur mjölkkorna i bregottfabriken har det. Hur monsterrasen belgisk blå i smyg etablerat sig i Sverige. Uppfödaren Roger Nilsson berättar för första gången öppenhjärtigt om hur han bröt mot alla lagar för att ta rasen till Sverige. Monsterbiff till middag ställer också svåra frågor till oss konsumenter: Måste vi verkligen ställa upp på dagens hårda lantbruk? Om djuruppfödningen är för extrem, vad är lösningen?

Annonser

Kommentarer

3 kommentarer

Post a comment
  1. januari 21, 2010

    Har ganska nyligen läst ut den. Vidrig läsning. Men inte särskilt överraskande tyvärr.

  2. januari 22, 2010

    kan tänka mig det… min har landat med posten idag så jag ska läsa den i helgen.

Trackbacks & Pingbacks

  1. Monsterbiff till middag – början till en besvikelse « Under The Green

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS