Köpte dessa i Tokyo på Café Pure, vegetabiliska ljus gjorda av palmolja. Stearin till vanliga ljus utvinns mestadels ur animalisk talg, alltså fett från nötkreatur, får och getter som smälts ut. De flesta ljus är en blandning av stearin och paraffin; en  icke-animalisk mineralolja som oftast är en biprodukt av dieselolja. Värmeljus, blockljus och olika lyktor tillverkas vanligen av paraffin men enligt många källor är ljus gjorda av paraffin inte bra för miljön.

LavendumCare CandleKlinta och webbshoppen Beauty and wellness har jag hittat ljus som är gjorda av sojavax och tillverkas i Sverige. Ibland har även Ikea storpack med kronljus av stearin där det på förpackningen står ”100% vegetabiliskt stearin”.

Många av de vegetabiliska ljusen jag hittat är doftljus vilket jag är måttligt förtjust i, men på Care Candle finns alla modeller doftfria. Om man däremot gillar doftljus så finns riktigt lyxiga veganska varianter med jättefina askar som blir fina presenter från märket Kobo.
Jag gör mest av med långa smala ”vanliga ljus” vilket är lite svårare att få tag i av vegetabilisk variant här i Sverige. Webbshoppen Vegan Essentials shippar en sort gjorda av palmolja till Sverige. På Re Kindle Candle Company har de väldigt fina klassiska ljus av sojavax men de shippar bara utanför USA om man handlar för över $100.

PS. Tips på fler ställen där man kan shoppa bra vegetabiliska ljus mottages tacksamt!

Annonser

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS