är den här risotton efter recept från mästerkocken Tal Ronnen. Jag lovar. Svårighetsgrad: som vanlig risotto, alltså – inte svårt men kräver lite tid och engagemang.

Du behöver: 1 knippe grön sparris- skuren i 1cm-långa bitar, 3 stycken hackade schalottenlökar, 2 hackade vitlöksklyftor, 5 dl arborioris, 2,5 dl torrt vitt vin (eller vitt matlagningsvin), 1,5 liter grönsaksbuljong, rivet skal av 2 citroner och 1 clementin, 1 dl tjock cashewkräm (recept här!, OBS nötterna behöver inte ligga i blöt över natten, räcker med någon timme), 2 msk näringsjäst, juicen från en pressad citron och en pressad clementin, 1 dl pinjenötter, olivolja.

Gör så här:

Koka sparrisen i saltat vatten i endast 1 minut och lägg sedan sparrisen direkt i en skål med iskallt vatten så att de kyls, häll av vattnet och ställ dem åt sidan.

Sautera (alltså stek utan att det får färg) schalottenlöken i 3 msk olivolja i 3 minuter i en djup kastrull, tillsätt vitlöken och sautera i ytterligare 2 minuter till och häll sedan i riset och blanda runt det med löken och låt bli varmt. Häll i matlagningsvinet och rör om konstant tills allt vin kokat in i riset. När vinet kokat in börjar du tillsätta buljongen. Häll i 2,5 dl buljong i taget av och låt vätskan koka in, då fortsätter du med nästa 2,5 dl osv. Viktigt är att du måste röra om hela tiden. Salta och peppra kontinuerligt och smaka av. Att låta all buljong koka in tar ca 30 minuter.

Rör i sparrisen, citron -och clementinskalet, näringsjästen och cashewkrämen och värm på plattan tills allt är lagom varmt. Stäng av värmen och rör i citron -och clementinjuicen. Servera med god sallad (ruccola passar bra), strö över pinjenötter som du rostar lätt i stekpannan och ringla över olivolja.

Voila! jag lovar att ditt middagssällskap inte kommer att fatta hur detta kan vara veganskt och inte gjort på stjärnkrog.

Kommentarer

One Comment

Post a comment

Trackbacks & Pingbacks

  1. CONSPICERE » Blog Archive » koka fashion på en spik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS