Surdeg är bra för alla men ska vara extra viktigt för veganer eftersom den gör att vår kropp bättre kan ta upp och öka upptaget av mineraler, exempelvis kalcium, zink och järn, som är några av de näringsämnen som veganer kan få för lite av.

Bröd och sädesslag är rika på kalcium, zink och järn men det innehåller också ett ämne som heter fytinsyra som binder de viktiga mineralerna som finns i brödet så att vår kropp inte kan ta upp dem. I surdegen så sänks pH-värdet, vilket gör att enzymer som finns i mjölet, aktiveras och bryter ner fytat. Alltså kan vi då lättare ta upp mineralerna! Go surdeg!

Annonser

Kommentarer

3 kommentarer

Post a comment
 1. Pernilla #
  mars 21, 2010

  Måste bara säga att jag verkligen gillar din blogg! Det är ack så ont om bra vegobloggar, och din står bland de främst som finns då den känns så himla lyxig! Verkligen en blogg för folk som tror att alla veganer klär sig i hampa och äter tråkigt! 🙂

  Jag är vegetarian sedan länge, men funderar konstant på att bli vegan. Du har verkligen inspirerat mig ytterligare, med vad jag anser vara det enda negativa med veganlivsstilen = det dåliga skoutbudet!

  Keep up the good work helt enkelt, och fortsätt tipsa om så mycket bra grejer! (Protein-hampa-pulvret blir mitt nästa inköp!!)

 2. mars 21, 2010

  åå vad glad jag blir. Tack så hemskt mycket för de fina orden!!

  Och hör mer än gärna av dig om du bestämmer dig för att bli helvegan och behöver några särskilda tips.

  Kramar ebba

 3. mars 24, 2010

  surdeg ökar egentligen inte upptaget av mineraler men det minskar risken för hämmat upptag jämfört med bröd som är jäst på vanligt sätt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS