Eftersom jag reser bort över påsk kommer jag inte att ha någon svensk påskmiddag, det ska däremot min vän Sofia och hon låter mig dela med sig av hennes grymma påskmeny som innehåller en massa klassiker på ett snällare vis och annat roligt. Tack Sofia ♥

~ BLINIER med TÅNGCAVIAR och DILLPESTO ~

dillpesto:
0,5dl god olivolja
0,5dl pinjenötter
1knippe dill
0,5 dl citron, pressad
flingsalt

mixa alla ingredienser, smaka av med flingsalt.

blinier:
10g jäst
4dl ljummen sojamjölk
2,5dl vetemjöl
2,5 dl bovetemjöl
1krm salt
mjölkfritt margarin

lös upp jästen i mjölken, blanda i vetemjölet och låt jäsa 3 timmar i rumstemperatur. rör ner novetemjöl och salt, låt jäsa ytterligare 2 timmar. grädda sedan plättarna i margarin.

Servera med dillpesto, tångcaviar, vegansk gräddfil, rödlök.

~ EBBAS RÖDBETSSALLAD ~

5dl tärnade inlagda rödbetor
1 tärnat äpple
1,5dl äggfri majonnäs
4 msk sojagrädde

blanda alla ingredienser!

~ PRINSKORVAR ~

spicy från goodstore

~ KNALLGRÖN SALLAD MED LINSER OCH MYNTA ~

2dl gröna linser
3 avokados
1 kruka mynta
1 rödlök
200g sockerärtor
1 påse vintersalladsmix
100g solrosskott
0,5dl pumpakärnor
2 vitlökslöyftor
vinäger
olja
0,5 citroner

koka linserna, när de är klara låt lite vatten ånga av och blanda sedan med några matskedar olivolja, äppelcidervinäger och hackad vitlök. låt svalna. blanda skivad avokado, grovhackad rödlök, halverade sockerärtsskidor, salladsmix, solrosskott, pumpakärnor och hackad mynta. vänd ner linserna, häll på lite extra olja och vinäger, pressa i citron och salta och peppra.

~ SENAPS”SILL” ~

1 aubergine
1dl senap (vanlig)
1dl skånsk senap
1,5 dl rårörsocker
2tsk vitvinsvinäger
1dl olja
1dl hackad dill
1dl hackad purjolök

Skala och skiva auberginen och förväll i välsaltat vatten i 5-10 min. Blanda socker, senap och vinäger i en skål och droppa därefter i oljan, samtidigt som du rör om. Blanda i dill, purjolök och auberginebitarna.
Smaka av med salt och peppar.

~ GRÖNA ”ÄGG”HALVOR ~
avokado
äggfri majonäs
tångcaviar
gräslök

fyll avokadohalvor med äggfri majonäs och toppa med tångcaviar och gräslök.

~ KARAMELLISERAD ENDIVE ~

endivesallad
1 apelsin
mjölkfritt margarin

blanchera endivebladen i lättsaltat vatten i 5-10min, torka dem väl. stek dem mjuka i smör och lite pressad apelsin så att de blir svagt karamelliserat bruna.

~ PÅSKPOLENTA ~

0,5l grönsaksbuljong
125g polenta
salt
malen vitpeppar
mjölkfritt margarin
olivolja
250g grön sparris
dragon
tryffelolja
ca 0,5dl näringsjäst

koka upp buljong, häll ner polentagrynen under kraftig vispning, vispa tills helt slät. koka gröten i 20–30 minuter och rör om under tiden. Ta av från plattan, häll i näringsjäst. krydda med salt och peppar, så polentan får rejält med smak. slå upp på ett vattensköljt fat, låt stelna i kyl någon timme. skär upp polentan i trekantiga bitar och stek gyllene i smör och olivolja. servera toppade med stekt sparris, ringla över tryffelolja och örter.

~ POP TARTS ~

3,5dl vetemjöl
100g mjölkfritt margarin
0,5tsksalt
2dl florsocker
3 msk vatten
jordgubbssylt
strössel

nyp ihop mjöl, salt och margarin, blanda i vatten lite i taget tills det blir en fast deg. låt vila i kylen ca 1 timme. dela i 2 delar, kavla ut tunnt mellan två bakplåtspapper. skär i rektanglar, ca 5x8cm stora. lägg hälften på en plåt med bakplåtspapper. lägg på lite sylt och lägg på den andra hälften av rektanglarna (tips: knåda ut överdelarna lite extra så blir det lättare). nyp ihop kanterna ordentligt och picka försiktigt med en gaffel utan att göra hål på kuddarna. grädda i ugnen på 175C, låt svalna en stund på plåten, sedan på galler.

blanda florsocker och vatten till trögflytande kristyr, ringla över kakorna och strössla!

~ MARSIPANGODIS ~

marsipan, karamellfärg, mörk choklad, strössel

~ FRUKTBRÖD ~

Köpes eller bakas.

~ TILLBEHÖR ~

cheezly cheddar style

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS