I fredags morse var jag på en väldigt inspirerande frukostföreläsning av Ulrika Holm som äger, driver och har grundat Blueberry Lifestyle. Utgångspunkten för föreläsningen var hur vi kan förbättra Stockholm, något som jag tycker att Blueberry verkligen har gjort.

Blueberry är hälsa på ett snyggt förpackat sätt. Det är inte en vegokedja men de har väldigt mycket vegetariskt (och även veganskt) på menyn och är nästan 100% ekologiska. Ulrika menade att vi i dagens samhälle, bland annat på grund av att de flesta av oss har stillasittande jobb och att vi äter oftare, behöver äta mindre mängder mat än tidigare. Därför behöver maten vi äter vara packad med vitaminer och näring för att vi ska få ut så mycket som möjligt av den.

Det är härligt att Blueberry är så genuina. Miljömedvetenheten är inte bara något för kulisserna utan genomsyrar hela företaget. De kör till exempel ut all mat och catering med elbilar, de producerar alla kläder till personalen av ekologiska material och de sopsorterar och komposterar all överbliven mat bakom butikerna.

Jag blir alltid inspirerad av människor som verkligen tror på vad de gör och inte kompromissar om sina övertygelser. Det var till exempel aktivisterna bakom The Cove som fick mig att bli vegan, inte för att de själva var veganer men för att de trodde så starkt på vad de gjorde och inte kompromissade. Ulrika på Blueberry är notoriskt känd för att inte vilja ta in någon investerare i Blueberry även om hon då skulle tjäna mer pengar på det, eftersom hon är rädd att det ska äventyra hennes principer kring företaget.

Blueberrys hemsida finns en massa härliga recept, här är ett av dem…

Super Recovery-soppan!

Ingredienser: 1 hackad gul lök, 3 pressade vitlöksklyftor, 1 msk kokosolja, 1 paket tinad broccoli (400g), 1 påse färsk spenat, 2 rågade msk ekologiskt lantbuljongpulver, 5dl vatten, 2 msk nässelpulver, salt & peppar

Topping:
Rosta försiktigt 1msk pumpafrön, 1 msk solrosfrö, 1 msk hampafrön i lite kallpressad rapsolja och havsalt, 1msk pumpafrön, 1 msk solrosfrö, 1 msk hampafrön, böngroddar, persilja.

Fräs löken med vitlök i kokosoljan i några minuter i en kastrull, lägg i broccolin och spenaten, fräs i ytterligare några minuter. Strö över lantbuljongpulvret och häll sedan på vattnet, låt koka upp och småkoka i ca 5 minuter, rör i nässelpulvret och ta soppan från plattan. Mixa med mixerstav.
Rosta försiktigt pumpafrön, solrosfrön, hampafrön i lite kallpressad rapsolja och havsalt. Toppa soppan med böngroddar, lite hackad persilja och lite hampaolja. Strö fröna över!

För en mer mättande soppa: blanda lite buljongkokta gröna linser eller sojabönor i toppingen!

Annonser

Kommentarer

One Comment

Post a comment
  1. kajsa #
    maj 25, 2010

    god soppa, men kokosolja? känns inte så klimatsmart eller näringsmässigt korrekt. tacka vet jag svensk rapsolja

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS